- 8 سال و 2 ماه قبل - 22 آذر 1395 ساعت 11:33
- تعداد بازدید: 2339
دانلود خودکشی از اینترنت
دانلود خودکشی از اینترنت
فضای مجازی، گاه با القای مطالب یاس آور و ناامیدکننده ، افرادی همانند دو دختر یادشده را به پای مرگ میکشانند و بنا به اعلام مسئولان ذیربط نیز ناامیدی مهمترین عامل خودکشی است و فضای مجازی درست از این حربه استفاده میکند.
تاثیر فضای مجازی بر خودکشی ایرانیان کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است اما هر از گاهی از لابلای خبرها میتوان خطر این پدیده شوم را به خوبی حس کرد.
بطورمثال در یکی از این خبرها، دختر جوانی که در پی ارتباط با مردی در فضای مجازی متوجه انتشار عکسهای خصوصی خود شده بود در اقدامی باورنکردنی به زندگی خود پایان داد.
متاسفانه این دست از پروندههای جرائم رایانه ای کم نیستند و هر از گاهی انتشار تصاویر خصوصی در روابط غیراخلاقی یا حتی از طریق هک کردن گوشی، منجر به خودکشی او شده است.
مزاحمتهای سایبری در جهان، علت اصلی خودکشی مرتبط با فضای مجازی به شمار میروند که متاسفانه در ایران نیز وجود دارند.
این مزاحمتها در قالب تهدید یا آزار و اذیت و تحقیر و با هدف قرار دادن آبرو و حیثیت فرد و خجلت زده کردن او فرد را به مسلخ خودکشی میکشانند که اغلب قربانیان نیز در این مزاحمتها زنان و حتی کودکان هستند.
شواهد زیادی وجود دارد که اینترنت و شبکههای اجتماعی در رفتارهای منجر شونده به خودکشی موثر هستند.
اتاق چت ، وبلاگها ، سایتهای ویدئویی مانند یوتیوب ، شبکههای اجتماعی مانند تلگرام، فیس بوک، توئیتر ، ایمیلها و چت تصویری با اشتراک گذاری نظرات، ایده ها، اطلاعات و تصاویر مربوط به خودکشی یک تهدید بالقوه برای هرجامعه ای از جمله ایران به شمار میروند.
**هشدار تاثیر فضای مجازی بر خودکشی ایرانیان
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر لزوم توجه و کنترل هرچه بیشتر بر محتواهای شبکههای اجتماعی در خصوص تاثیر فضای مجازی بر خودکشی ایرانیان هشدار میدهد.
دکتر شهرام خرازیها میافزاید: ارتباط بین رسانه و خودکشی سالها است که طی پژوهشهای مختلف، شناخته شده است.
وی خاطرنشان میکند: رسانهها با انتشار خبر، عکس، تصویر، مطلب و فیلم قادرند تا تردید افراد متمایل به خودکشی را به یقین تبدیل کرده و به این ترتیب آمار خودکشی را افزایش دهند.
**رسانههای ایران و خودکشی
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران با ابراز تاسف از انعکاس قابل توجه و بی رویه اخبار و صحنههای خودکشی در رسانههای ایران به ویژه روزنامهها میگوید: فضای مجازی نقش تاثیرگذاری بر خودکشی دارد.
خرازیها که تجربه برگزاری همایشها و کارگاههای آموزشی متعدد برای اهالی رسانه را دارد، میافزاید:خروجی فضای مجازی نه تنها از طریق دست اندرکاران رسانه بلکه به وسیله مردم و کاربران نیز تامین میشود.
وی تصریح میکند: نظارت کمرنگ بر این فضا سبب شده تا شاهد انعکاس خودکشی به نحوی بسیار زیانبخش و مخرب در شبکهها و کانالها باشیم.
به گفته وی، در موارد نه چندان کمی مردم ناآگاهانه اقدام به انتشار تصاویر و مطالب مخرب با موضوع خودکشی در شبکههای مجازی میکنند بی آن که متوجه باشند که با این کار ممکن است ناخواسته هموطنان خود را به خودکشی متمایل کنند.
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید: گاهی مشاهده شده که فیلم واقعی خودکشی افراد با اعلام قبلی و به قصد تحت تاثیرقرار دادن دیگران بطورمثال عاشق بی وفا یا اعضای خانواده در فضای مجازی به صورت زنده به نمایش در آمده است و متاسفانه بسیاری از کاربران از مشاهده این صحنهها لذت برده و حتی آن را برای مشاهده مجدد، دانلود، ضبط و حتی بازنشر میکنند.
خرازیها میافزاید: تعدادی از فیلمها هم پس از وقوع خودکشی افراد به شبکهها راه یافته و بارها دانلود یا مشاهده میشود.
**زنگ خطر پیمان خودکشی در ایران؟!
این کارشناس حوزه سلامت اجتماعی خاطر نشان میکند: برخی اوقات دو یا چند نفر در یک کانال با هم «پیمان خودکشی» میبندند یعنی با یکدیگر قرار میگذارند که رأس ساعت مشخصی همزمان خودکشی کنند؛«پیمان خودکشی» بیشتر در آمریکا و اروپا رخ میدهد و در ایران چندان مرسوم نیست اما احتمال وقوع و خطرش را نباید نادیده گرفت.
خرازیها تصریح میکند: برخی کانالهای اجتماعی به صورت نامحسوس در راستای تشویق افراد به خودکشی فعالیت میکنند. در چند سال اخیر که فضای مجازی در کشور ما از رشد قابل ملاحظه ای برخوردار بوده،احتمال وقوع خودکشی مرتبط با این فضا نیز رو به افزایش گذاشته است.
**مهمترین دلایل خودکشی مرتبط با فضای مجازی در ایران
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید: تهدید به افشای فیلم و عکسهای خصوصی دختران و زنان و طلب حق السکوت از جمله مهمترین علل خودکشی مرتبط با فضای مجازی در ایران است.
خرازیها خاطرنشان میکند : در کشورهای غربی به علت ولنگاری فرهنگی، افشای عکسهای برهنه زنان ممکن است یک تهدید محسوب نشود اما در کشور ما افشای اینگونه تصاویر به خاطر تقیدات دینی و ارزشهای عرفی، حیثیت و آبروی افراد را در معرض تهدید قرار داده و گاه آنان را تا مرز خودکشی میکشاند در حالیکه چاره کار، خودکشی نیست.
**هل دادن افراد به ته دره خودکشی با اینترنت
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید: در فضای افسارگسیخته مجازی روشهای خودکشی و دیگر کشی آموزش داده میشود؛ حتی گاه مشاهده شده که وسایل خودکشی به کاربران معرفی شده و به فروش میرسد!
خرازیها میافزاید: مردم نباید طعمه سودجویان شده و تسلیم اخاذی آنها شوند و باید بدانند که پلیس فتا (فضای تولید و تبادل اطلاعات) در فضای مجازی میتواند مشکلات آنان را برطرف کند.
وی به شهروندان توصیه میکند که به محض احساس خطر یا در صورت مواجهه با تهدید به افشای اسرار، فیلم یا عکس در فضای مجازی بهتر است به پلیس فتا مراجعه کنند.
**از باجگیرها شکایت کنید
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران معتقد است که اگر مردم به موقع به پلیس فتا مراجعه کنند و از طرح شکایت علیه اخاذها و باجگیرها واهمه نداشته باشند، زمینه ارتکاب جرایم در فضای مجازی فراهم نخواهد آمد.
خرازی میگوید: بسیاری از هموطنان بر این تصورند که باجگیرها به سرعت نقشه خود را عملی کرده و اقدام به افشای تصاویر خصوصی میکنند در حالیکه این اتفاق به سرعت رخ نمیدهد، در چنین مواردی فردی که اطلاعات و تصاویرش لو رفته به محض دریافت اولین تهدید باید به مراجع ذیربط مراجعه کند نه آن که منتظر گذشت زمان مانده و حق السکوت بپردازد زیرا ممکن است پرداخت این حق السکوتها همچنان ادامه یافته و پایان ناپذیر باشد.
وی ادامه میدهد: علاوه بر این هیچ تضمینی وجود ندارد که فرد باجگیر، کل تصاویر و عکسها را از بین برده و یک نسخه از آن را نزد خود یا دیگری، نگاه نداشته باشد.
**دردسرهای رد و بدل کردن عکس در فضای مجازی
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید میکند: ضرورتی ندارد کاربران شبکههای مجازی فیلم، عکس، دستنوشته، مدارک یا صدای خود را در فضای مجازی منتشر کنند.
خرازیها تصریح میکند: متاسفانه دختران نوجوان و جوان در آغاز ارتباطات شورانگیز عشقی یا عاطفی از ترس آن که مبادا مخاطب چت خود را از دست بدهند، تسلیم خواستههای آنان شده و نه تنها عکسهای عادی بلکه تصاویر کم پوشش یا برهنه خود را برای طرف مخاطب ارسال میکنند.
**مثل همیشه عقب ماندیم
مدرس دورههای آموزشی «رسانه و خودکشی» ، ارتقای سواد رسانه ای مردم را مهمترین و ثمربخشترین راهکار برای مقابله با آسیبهای فضای مجازی میداند.
خرازیها میگوید: متاسفانه در مواجهه با تکنولوژیهای نوین رسانه ای مانند همیشه دیر وارد عمل میشویم و علاج واقعه را قبل از وقوع به فراموشی سپردیم.
وی تاکید میکند: رسانهها روز به روز بیشتر داخل خانهها و محل کارمان نفوذ میکنند و ما نباید در مقابل این نفوذ بی تفاوت بمانیم.
وی، نقش صدا و سیما را در آموزش و ارتقای سواد رسانه ای بسیار کلیدی و بنیادی میداند و میگوید: در یکی دو سال اخیر خوشبختانه تلویزیون بیش از گذشته در برنامههای خود به آسیبهای فضای مجازی پرداخته است اما کمیت و کیفیت این برنامهها راضی کننده نیست و باید تقویت شوند.
خرازیها که منتقد فیلم و سینما نیز هست، میگوید: اخیرا مجموعه بسیار خوش کیفیت و تاثیرگذاری از شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران تحت عنوان «مجاز» روی آنتن رفته که اطلاعات بسیار مفیدی را در مورد آسیبهای فضای مجازی در اختیار بینندگان قرار میدهد. یکی از نکات مثبت این برنامه،مصاحبه با قربانیان فضای مجازی است که میتواند درس عبرت برای کسانی باشد که این برنامه را میبینند.
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران ابراز امیدواری کرد که ساخت و پخش چنین برنامه هایی بیش از پیش در دستور کار سیاستگذاران رسانه ملی قرار گیرد.
خرازیها میگوید: همچنین اخیرا در یک اقدام قابل تحسین از سوی آموزش و پرورش، کتاب «تفکر و سواد رسانه ای» به کتب درسی کلاس دهم تمام رشتهها در مقطع دبیرستان اضافه شده که میتواند اطلاعات دانش آموزان در خصوص مقابله با آسیبهای رسانهها را ارتقا بخشد.
وی خواستار گنجاندن مبحث سواد رسانه ای در تمام مقاطع تحصیلی شد.
**فیلتر چاره کار نیست
رئیس گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور میشود:اتخاذ راهکار هایی مانند فیلتر کردن و امثال آن در جهانی که با انفجار اطلاعات به شیوهها مختلف روبرو است، نمیتواند چاره اصلی باشد.
خرازیها تاکید میکند: ارتقای سواد رسانه ای آحاد جامعه از طریق رسانه ملی، تدریس سواد رسانه ای در تمام مقاطع تحصیلی، تشدید مجازاتهای بازدارنده برای فرصت طلبان و بزهکاران فضای مجازی و افشای پشت پرده رسانههای مخرب، راهکارهای ثمربخشی هستند که باید در سریعترین زمان ممکن به کار گرفته شده و به کل جامعه تسری یابند.
**ریزه کاریهای انتشار خبرخودکشی
رئیس مرکز فوریتهای اجتماعی سازمان بهزیستی کشور نیز پیش از این در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا نسبت به انتشار افسارگسیخته اخبار خودکشی در فضای مجازی و عواقب جبران ناپذیر آن هشدار داده بود و گفته بود که قبلا اگر کسی در ایران جان خود را به علت خودکشی از دست میداد، رسانهها به آن «خودکشی موفق» میدادند در حالیکه ریزه کاری هایی در خصوص انتشار مربوط به خودکشی در رسانهها وجود دارد و نباید از صفت موفق برای خودکشی استفاده کنند.
به گفته حسین اسدبیگی ، لازم است رسانهها در خصوص مسائلی مانند خودکشی و خودزنی آموزش ببینند چراکه به علت انتشار سریع اخبار در فضای مجازی متاسفانه نظارت بر اخبار خودکشی در این فضا سخت بوده و بسیاری از اخبار بی پایه و اساس در فضای مجازی منتشر میشود.
به اعتقاد وی، بطورمثال در رسانهها نباید محل و صحنههای مربوط به خودکشی نمایش داده شود چراکه این کار موجب میشود که افراد دیگری از عمل فردخودکشی کننده، تقلید کنند. بطورمثال پل رودخانه نانجینگ ینگتزه در چین و پل گلدن گیت در آمریکا به محل هایی برای خودکشی درآمده و حتی روی این پلها تلفن هایی گذاشته اند که بالای کیوسکهای تلفن نوشته شده که «امیدواری وجود دارد؛ اگر قصد خودکشی دارید میتوانید تلفن را بردارید و با یک کارشناس صحبت کنید».
به هرحال نگرانی اصلی در رابطه با خودکشی در فضای مجازی ، آموزش روشها و رفتارهای آسیب زا و سوق دادن افراد به این کار است.
انتشار محتواهایی با مضمون خودکشی در فضای مجازی یک خطر جدی برای گروههای آسیب پذیر تلقی میشود و میتواند بر تصمیم گیری ها، شک، تردید و ترس آنها در رابطه با خودکشی ، تاثیر سوء و جبران ناپذیر داشته باشد.
با این وجود تاثیر بالقوه فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بر رفتارهای مربوط به خودکشی، نسبتا یک پدیده جدید و در حال تحول است که نیاز به بررسی و ارزیابیهای بیشتری دارد و نباید از هشدارهای مربوط به آن غافل شد.
بنابراین لازم است که تهدیدات جدید به عموم مردم معرفی شوند و در کنار آن فرصتهای نوینی که این فضا در اختیار کاربران قرار میدهد نیز برای پیشگیری از خودکشی به همه شهروندان معرفی شود.
در نهایت، رسانههای جمعی باید بطور پویا برای ارتقای سطح آگاهی عمومی در رابطه با تاثیر فضای مجازی در رفتارهای مربوط به خودکشی ، تلاش کنند و آموزش و پرورش و وزارت بهداشت نیز یک برنامه ریزی منسجم در رابطه با بهداشت روان و فضای مجازی داشته باشند تا زندگیها را نجات دهند.
نظرات (0)
ارسال یک نظر