یکشنبه 2 دی 1403، 22 December 2024


مشخصات آگهی
تعداد بازدید: 2196

کلینیک گیربکس اتوماتیک

تعمیرات تخصصی گیربکس اتوماتیک مرکز تخصصی گیربکس اتومات تعمیر گیربکس های اتوماتیک دستگاه تست گیربکس

نام و نام خانوادگی:

تعمیرگاه تخصصی گیربکس

موقعیت:

تهران

تاریخ ارسال:

10 خرداد 1399 ساعت 13:22

تاریخ انقضا:

31 مرداد 1404

تلفن تماس:

-

موبایل:

-

وب سایت:

-

پست الکترونیکی:

-

اینستاگرام:

تلگرام:

واتس اپ:

ویدئو:

آدرس:

-

متن آگهی

مرکز تخصصی گیربکس اتوماتیک تهران

مشاوره فنی،خدمات تخصصی،تجهیزات به روز
نصب , تعمیر و فروش انواع گیربکس اتوماتیک 
تعمیر گیربکس اتوماتیک اتومبیل های اروپایی ، آسیایی ، آمریکایی
تعمیرگاه فوق تخصص گیربکس اتومات ( چینی)  (هیوندای و کیا)
با گارانتی یکساله بی قید و شرط و تضمین خدمات
دیگر نگران تعمیرات گیربکس اتومات ماشین های خود نباشید 
با سالها فعالیت تخصصی در تهران

تعمیرات تخصصی انواع گیربکس های اتوماتیک

☑️تعمیر کامل گیربکس اچ سی کراس
🛡با یک سال ضمانت
رفع عیب های ناشی از
⚙️گیربکس اتوماتيک(Automatic transmission )
⚙️ساعت گیربکس(valve body)
⚙️کامپیوتر گیربکس اتوماتیک(TCU)
⚙️سیم کشی و برق گیربکس اتوماتیک
🥇با متخصصان دوره دیده
⚙️دارای خودرو بر رایگان⚙️
 


علل خرابی زود هنگام گیربکسهای اتوماتیک در ایران 

روغن گیربکس و فیلتر آن باید در زمان های معین تعویض شوند.در سرویس گیربکس تنها تعویض روغن کافی نیست و باید کارتل گیربکس باز شده و فیلتر آن تعویض و یا سرویس شود . رسیدگی به فیلتر بسیار مهم است. چون فیلتر گرفته ، باعث عبور کمتر جریان روغن و آسیب شدید و اغلب باعث سوخته شدن گیربکس میشود. بعضی از  گیربکس های مدل بالای  امروزی مثل پژو 206 ، هیوندا ، کیا ، فیلتر در داخل گیربکس نصب شده و یا به عبارتی گیربکس های یک بار مصرف هستند چون با کثیف شدن و گرفته شدن فیلتر, عمر گیربکس نیز به پایان میرسد . بنابراین دقت تعویض به موقع روغن در این گیربکس ها عملا میتواند عمر گیربکس را, بالاتر ببرد.

معنی حروف روی دنده اتوماتیک چیست؟

نحوه استفاده از گیربکس اتوماتیک و تیپ ترونیک با توجه به علائم روی دسته دنده به شرح زیر می باشد :

P (پارک) :
انتخاب این دنده شافت خروجی گیربکس را به طور مکانیکی قفل میکند و از حرکت اتومبیل جلوگیری میکند . این عمل توسط یک چرخ دنده که بر روی شافت خروجی گیربکس نصب شده و یک ضامن پارک وارد چرخ دنده شده و شافت خروجی را قفل میکند انجام میشود. بنابراین حتما این دنده را در زمان ایست کامل اتومبیل استفاده کنید در غیر این صورت میتواند باعث خرابی پرهزینه و حتی خرد شدن گیربکس شود.

اگرچه وضعیت پارک ، شافت خروجی را قفل میکند و باعث قفل یا ترمز دوچرخ میگردد. به همین دلیل همیشه برای اطمینان ترمز دستی ماشین را بکشید تا چرخ های عقب ماشین نیز ترمز داشته باشد . کمک دیگر ترمز دستی این است که از فشار آمدن به ضامن پارک جلوگیری میکند و همچنین ، در صورت مستهلک بودن (خلاصی زیاد) و یا تنظیم نبودن آن ،   احتمال اینکه در زمان استارت زدن  و بعد از روشن شدن موتور،  گیربکس به دنده عقب بیفتد ، وجود دارد ،  که در این صورت نیز ترمز دستی از حرکت اتومبیل جلوگیری میکند.

دنده خلاص (N ):
در این صورت نیروی محرکه موتور از چرخ ها توسط گیربکس جدا شده و چرخ ها میتواند آزاد شده از موتور حرکت کنند.  این دنده و دنده پارک تنها حالت ها برای استارت زدن موتور میباشد در صورت خاموش شدن موتور در حین حرکت از این حالت برای استارت زدن و روشن شدن مجدد استفاده میشود.و در حین حرکت میبایست اتومبیل در دنده ی دی باشد.
در پشت چراغ قرمز اتومبیل باز در همان حالت دی میباشد. و خلاص نکنید چون این کار باعث استهلاک گیربکس میشود.

D  (درایو) :
این حالت برای رانندگی به جلو و تعویض تمامی دنده ها به طور اتوماتیک استفاده میشود . تا قبل از سال ۱۹۹۵ اتومبیل ها به سه دنده جلو مجهز بودن و سپس دنده چهار و پنج به آن اضافه شد.

اتومبیل های امروزی مثل تویوتا کمری ، هیوندا ، کیا ، بی ام و سری ۳ و ۵ و۷ گیربکسهای شش دنده به جلو دارند و حتی بنز های مدل بالا به نوع گیربکسهای  هفت دنده جلو مجهز شده اند.

OD  (اور درایو) :
این حالت بر روی اتومبیل های با گیربکس های با کنترل الکترونیکی اولیه نصب شد. کلید اور درایو به حالت در جاده و بزرگراه ها و در رانندگی داخل شهری مناسب میباشد.

L2 :
این حالت ، دنده سنگین اتومبیل های اتوماتیک میباشد که در سراشیبی های طولانی خصوصا در جاده های کوهستانی ( مانند جاده کندوان) مورد استفاده میباشد. در این حالت از موتور برای ترمز کردن استفاده میشود ( ترمز موتور)

زیرا ترمز کردن مکرر باعث گرم شدن لنت های ترمز میشود و خود گرما عامل کاهش اصطحکاک میشود و در نهایت در دمای بالا ترمز عمل نمیکند . در این حالت ، تعویض دنده تا دنده ۲ خلاصه میشود که باعث ترمز موتور میشود در بعضی از مدل ها مثل پراید در حالت L2 اتومبیل با دنده دو آغاز به حرکت میکند.  ( همچنین برای رانندگی روی برف و یخ  استفاده میشود )

L1:
این حالت همانند L2  دنده سنگین میباشد اما در این حالت اتومبیل در دنده یک باقی میماند و برای سرعت های کم مورد استفاده دارد.

چرا نباید هنگام رانندگی دست خود را روی دسته‌دنده نگه داریم؟

نگه‌داشتن دست روی دسته‌دنده عادت تعداد زیادی از رانندگان است اما این عمل می‌تواند تأثیرات بدی روی گیربکس خودرو داشته باشد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ احتمالاً هنگام دوره‌های آموزشی دریافت گواهینامه فرد آموزش‌دهنده به شما گفته که هر دو دست خود را تا حد امکان روی فرمان قرار دهید و اگرچه شاید شما با گذشت زمان و به دست آوردن تجربه‌ی بیشتر برخی روش‌های خود را داشته باشید اما این قانون واقعاً به درد شما می‌خورد. بسیاری از ماها تنبل هستیم و دست خود را روی دسته‌دنده نگه می‌داریم اما آیا می‌دانید که با این کار می‌توانید به گیربکس خودرو آسیب برسانید؟


تعمیرگاه گیربکس اتومات در میدان قزوین ، تعمیر گیربکس اتوماتیک انواع خودروهای خارجی و چینی از جمله کیا وهیوندای (ازرا ، سونوتا، سانتافه ، توسان ،وراکوروز ix55، سورنتو ،گرنجور، جنسیس کوپه،جنسیس سدان،سونوتا وای اف، توسان ix35،ic45، اوپتیما، اسپورتج ، اوپیروس، تویوتا لکسوس(تویوتا :اریون.تویوتا راو۴ و خودروهای چینی گیربکس اتومات ام جی ، برلیانس ، لیفان ، جیلی ، چری ، تیگو و انواع خودروهای کرمان خودرو و مدیران خودرو ، ام وی ام (MVM) (MVM X33 , MVM530 , MVM X22 , MVM 110 , MVM 550, MVM315) آریزو ، جک ، بسترن و ... با 12 ماه گارانتی و در کمترین زمان و مشاوره رایگان همراه با خودرو بر رایگان


این مطلب را به اشتراک بگذارید:
تبلیغات
چند آگهی دیگر