شنبه 3 آذر 1403، 23 November 2024

تبلیغات
حکایت دختران بزهکار
حکایت دختران بزهکار
  • 8 سال قبل - 23 آذر 1395 ساعت 22:48
  • تعداد بازدید: 2133

حکایت دختران بزهکار

دختران بزهکار

ریشه‌ها و عوامل تاثیرگذار در جرم یا بزه به فراخور شرایط،موقعیت زمانی و مکانی و بازیگران و بازیگردانان افعال مجرمانه،متعدد و متفاوت است و به واقع نمی‌توان صرفا با نگاه به یک عامل مشخص به تحلیل و بررسی ریشه‌ها و عوامل موثر در بروز جرایم و افعال بزه گونه مبادرت ورزید.
 
با همه این اوصاف و در کلیت امر،عوامل و دلایلی در ظهور و بروز جرم و بزه موثر و تاثیرگذار هستند،در بررسی  لایه‌ها و ابعاد اعمال مجرمانه و بزه کاری ها،نقش آفرینی جنسیت‌ها نیز قابل تامل و حائز اهمیت است و با نگاه جامعه شناختی و روانشناسانه به پدیده‌های ناهنجار اجتماعی می‌توان به نکات ظریف و قابل توجهی دست یافت.
 
در ذیل این گزارش تلاش می‌شود با نگاهی دقیق و عمیق،انجام افعال مجرمانه و بزه گونه در برخی دختران و زنان جوان جامعه مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
 
محرم افروغ،جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی اظهار داشت:از گذشته‌های دور،عمده بزه‌ها و ناهنجاری‌ها در میان دختران و زنان جوان که به انجام افعال مجرمانه و هنجار شکنانه گرایش داشتند به مسائل جنسیتی معطوف می‌شد،اما در طول دهه‌های اخیر، وقوع برخی از بزه‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی از جمله سرقت،قتل و...نیز در این گروه اجتماعی(زنان و دختران جوان بزه کار) نمود و ظهور هر چه بیشتری (در مقایسه با گذشته)پیدا کرده است.
 
وی افزود: بر اساس تحقیقات و مطالعات انجام شده،حس انتقام گیری و مقابله با مثل با آنچه که یک زن یا دختر جوان بزهکار را در گذشته تحقیر کرده، یکی از عوامل تاثیر گذار در بروز ناهنجاری‌های زنانه یا دخترانه به شمار می‌رود.
 
افروغ بیان کرد: یکی دیگر از دلایل تشدید برخی بزه‌ها در میان اقشار و گروههای نابهنجار در طیف مذکور،ناشی از تغییراتی است که در سبک زندگی حاصل شده و به واقع زنان با سنگین‌تر شدن مسئولیت هایشان در جایگاه سرپرست و نان آور خانواده مجبور هستند برای تامین نیازها و حصول اقتضائات و الزامات مادی خانواده،در عرصه اجتماعی حضور پر رنگ‌تری را از حیث کسب درآمد از خود نشان دهند.
 
وی افزود:البته ذکر این نکته به این معنا نیست که تمامی زنان و دختران اینچنینی در گرداب ناهنجاری اجتماعی گرفتار می‌شوند و یا اینکه ضرورتا تمامی بزهکاران ،لزوما سرپرست خانوار هستند و یا بار تامین در آمد خانواده را بر دوش می‌کشند.
 
جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی عنوان کرد:آنچه که باعث طرح چنین موضوعات و استدلال هایی می‌شود صرفا نگاه تحلیلی و جامعه شناختی به ناهنجاری‌ها است و قطعا عوامل و دلایل مذکور در میان مردان و پسران جوان بزهکار و هنجار شکن نیز مصداق دارد.
 
افروغ گفت:در هر دو مورد،( زنان و مردان یا دختران و پسران جوان)،ناتوانی در تامین نیازها و الزامات و ضروریات زندگی ،عاملی است که می‌تواند فرد یا گروه ضعیف النفس را که مستعد لغزش هستند را گرفتار نماید.
 
*نقش خلاءهای عاطفی و ازدواج‌های اجباری در مجرم شدن زنان و دختران جوان
 
صدیقه نوبهار،روانشناس و کارشناس علوم رفتاری با اشاره به نقش بسیار تعیین کننده مهر و محبت در حفاظت و صیانت از ارزش‌های اخلاقی و فرهنگی در زنان و دختران جوان عنوان کرد:به همان میزان که وجود مهر و محبت به عنوان یک عامل بازدارنده در ارتکاب به جرایم و ناهنجاری‌ها در میان زنان و دختران جوان موثر و کارآمد به شمار می‌رود،فقدان و خلاء آن نیز می‌تواند او را با چالش‌ها و مشکلات و ناهنجاری‌های پیچیده و خود ساخته همراه سازد که بعضا مسیر زندگی وی را تغییر می‌دهد.
 
وی افزود:داستان ازدواج اجباری با مردی که مورد علاقه دختران جوان نبوده و طراحی نقشه حذف و قتل او با همدستی یک عاشق پیشه ثالث،از نمونه ناهنجاری‌ها و جرایمی است که هر ساله با شدت و ضعف هایی شاهد وقوع آن هستیم.
 
روانشناس و کارشناس علوم رفتاری عنوان کرد:حوادث اینچنینی گواهی است بر صحت این ادعا و نقش پر رنگی که تعاملات عاطفی سازنده در صیانت و حفاظت روحی و روانی در زنان و دختران جوان ایجاد می‌کند.
 
نوبهار در خاتمه یادآور شد:به هر ترتیب در تغییرات و تحولات اجتماعی،دگرگونی‌های نرم و آهسته ای که به فراخور شرایط در جامعه شاهد آن هستیم،زندگی زنان و دختران جوان نیز تحت تاثیر قرار گرفته و در این میان افراد سلیم النفس با حفظ وقار و ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی جامعه،به نحوی کارآمد،برجسته و موثر در حوزه‌های متعدد نقش آفرینی می‌کنند و بالعکس افراد و گروه‌های ضعیف و مستعد بزهکاری نیز،تحت تاثیر شرایط و تفاسیر و برداشت‌ها و تصمیمات غلط و ناصحیح،گرفتار آسیب ها،چالش‌ها و مشکلات متعددی می‌شوندکه مهار،کنترل و پیشگیری از چنین مشکلات و بزه هایی مستلزم حصول و تحقق مجموعه ای از الزامات و اقتضائات فرهنگی،اقتصادی، اجتماعی، روحی،روانی و...خواهدبود،مولفه هایی که نه تنها در زنان و دختران جوان،بلکه در دیگر طبقات و گروه‌های اجتماعی نیز این امر مصداق دارد و به روشنی قابل فهم و درک است.

توسط: صبا

منبع:

این مطلب را به اشتراک بگذارید:
نظرات

نظرات (0)

اولین نظر را شما ارسال کنید.

ارسال یک نظر

کد امنیتی

لطفا چند لحظه صبر کنید

چند خبر دیگر